I samarbejde med DR og Filmværkstedet er CPH:DOX igen stolte over at præsentere DR Talentprisen!

I samarbejde med DR og Filmværkstedet uddeler CPH:DOX igen i år DR Talentprisen til en ung, aspirerende dokumentarist. Vinderen får, udover 25.000 kr. i udviklings- og produktionsstøtte fra DR, løbende professionel vejledning af en DR-redaktør samt professionelt udstyr til rådighed, venligst udlånt af Filmværkstedet, samt mulighed for at få filmen vist på en af DR’s kanaler.

6 spirende filmskabere er blevet udvalgt som finalister til at pitche til Talentprisen 2017. Vinderen bliver fundet af en jury bestående af  Astrid Jelstrup fra DR, Prami Larsen fra Filmværkstedet og produceren Monica Hellström. 

DR Talentprisen 2017 bliver afholdt mandag d. 20 marts kl. 14.30-16.30 på Kunsthal Charlotteborg, Mezzaninen. Vinderen bliver offentliggjort samme sted efter en kort juryovervejelse.

De nominerede er:

De sagde det var umuligt

Josefine Madsen & Victoria Thorsen

Asylansøgeren Erfan bygger en flyvemaskine, fordi han gerne vil bidrage med noget vigtigt til verden. Nu skal han på ubestemt tid bo på Kærshovedgård, hvor han ikke må bidrage med andet end en underskrift på en hjemsendelsesaftale til Iran. Erfan tilhører et etnisk og religiøst mindretal og er tilmed politisk modstander af det iranske regime, og en underskrift er derfor i hans øjne som at skrive under på sin egen død. I en hektisk periode, hvor de to brødre bliver adskilt for første gang, siden de kom til Danmark, forsøger Erfan at holde hovedet koldt og kæmper for at holde sin flyvedrøm i live samtidig med kampen for at få asyl. Formår Erfan at bevare håbet i en håbløs situation? Får de to brødre ophold? Og bliver flyvemaskinen nogensinde færdig?

Cykelakademiet i Rwanda

Helene Stæhr

Jimmy og Victor drømmer om at blive professionelle cykelryttere. De får lov til at træne på det lokale cykelakademi i landsbyen Rwamagana i Rwanda. Jimmy og Victor cykler på rustne transportcykler uden gear, og til træningen forsøger de at følge med de seje drenge fra akademiets talenthold, som kører på mountainbikes. De to drenges venskab sættes på prøve, da akademiets træner, John, annoncerer en intern konkurrence, hvor den bedste rytter vinder en ny mountainbike.
Filmen er en ny fortælling om Afrika, som viser to drenge med drømme, håb, humor og energi. Den foregår i et ungdomsmiljø, hvor der er en hårfin grænse mellem at være inde i varmen eller udenfor. Temaerne om sport og venskab er genkendelige, men udfolder sig i et alternativt og eksotisk cykelunivers i Østafrika. Her løber geder over vejen under cykelkonkurrencer, og forbipasserende kommer cyklende med høns fastbundet på bagagebæreret. Fortællingen rummer en vis alvor, da mountainbiken kan være en vej ud af fattigdom, mens et legende, humoristisk og let sprog er bærende for filmen.

Dansk titel: Kald mig beskidt

Maria Houborg & Mie Mollerup Jørgensen

’Kald mig beskidt’ undersøger det seksuelle sprog, ”dirty talk”. Filmen handler dog ikke blot om sex, målrettet unge mennesker – det er et feministisk projekt mod bemyndigelsen af vores kroppe, et undertrykt, lystfuldt sprog, og muligheden for at råbe op med det. Dokumentaren er opbygget som et eksperiment, eller en undersøgende rejse mod at lære ”et nyt sprog” – fokus er på vores tvivl, skam, forlegenhed og lyst til at forføre. Vi vil tale med sexologer, ringe til telefonsexarbejdere, sende en fræk sms til en kæreste og italesætte det svære, og det ømme i at blotte sig.

Habibi

Nivetha Balasubramaniam & Victoria Francker

Basketpigerne fra Stevnsgade har et hårdt rygte, men bag hijabben er der masser af charme. Dokumentaren gør op med fordomme og afspejler aktuelle problemstillinger i børnehøjde, mens der dribles mellem tunge og lette emner såsom: Føler I jer anderledes behandlet end jeres jævnaldrende, og kløer det ikke under hijabben, når I sveder?  Dokumentaren fungerer som et portræt af pigers basketball-kultur. Vi oplever betydningen af gode venskaber og ikke mindst sammenholdet, i en sportsverden, hvor konkurrencen er nådesløs. Et cadeau til venskaber og et løftet slør til fordomme.

Playmate

Christina Amundsen

Anna er født og opvokset i Danmark og har netop fået job hos Playboy i Los Angeles. Anna er også psykologistuderende på Københavns Universitet. Psykologien og kvinderettigheder optager hende, hun snakker ivrigt om sit syn på kvinders frihed, om overfald og om dominans, og om hvordan vi ser køn. Hun reflekterer over livet og valget som undertøjsmodel i kontekst med seksualiseringen af kroppen. Hendes store drøm er at blive terapeut, og at arbejde med kvinder som har været i voldelige forhold. Men de to verdener kan være udfordrende og svære at forene, da fordommene flyder omkring hende. Hvordan forholder Anna sig til det hav af tilråb og negative kommentarer, hun får? Bliver fordommene for meget eller optagelserne for grænseoverskridende? Er kvindesynet stadig så forældet, at vi ikke kan kombinere intellekt med at være nøgenmodel?

I skovens dybe stille ro

Anna Nørskov Henriksen & Ingrid Høgh Rasmussen

Skovens træer hvisler stille, men brydes af en høj lyd af noget der suser gennem luften for at ende i et højt brag. Stilhed. Så gentagelse. Michael ligger på sofaen med lukkede øjne og forsøger at slappe af. Men det er svært. Lyden af en dryppende hane fra køkkenet bliver intensiveret i takt med urviserens høje tikken. Kenneth beskriver Iraks landskab og den varme sol, som står i kontrast til billederne af den danske skovs frosne blade. Vi ser Kenneth varme sig alene i bålets skær. Han fortæller, at han sommetider kan høre lyden af maskinpistoler.
Vi følger de to krigsveteraner Michael og Kenneth, og ser forskellige aspekter af hverdagen med PTSD og lærer deres historie at kende gennem fortællinger om krigen, som stadig fylder i deres bevidsthed gennem lyde og erindringer. Dokumentaren vil udforske veteraners stigende tendens til at søge mod skov for at afhjælpe PTSD. Gennem de to historier får vi indblik i de fordele og ulemper, der kan være i at melde sig ud – såvel som at reintegrere sig i samfundet efter krig.