Emma Holten is a feminist and human rights activist. She is co-founder and editor of the standard critical magazine Friktion and also a student at the University of Copenhagen. She speaks in both national and global contexts of feminism, digital activism and why privacy on the internet is crucial to a democracy, where everyone is equal.


Emma anbefaler…

 

Time Passes

Time Passes

Da Mads Brügger i starten af september (hvor fokus på syriske flygtninge var skarpest) skrev følgende opdatering, var jeg splittet: “Pas på, at I ikke viser jeres retfærdighed for øjnene af mennesker for at blive set af dem, for så får I ingen løn hos jeres fader, som er i himlene. Når du giver almisse, så lad ikke blæse i basun for dig, som hyklerne gør det i synagoger og på gader for at prises af mennesker.” – Matthæus 6:1”. Først blev jeg rasende og så blev jeg forvirret og så slukkede jeg min computer. Vi bor i et rigt land. Mange af os vil gerne gøre noget for de helt absurde mængder mennesker, der har så lidt; og vi har så meget. Hvad betyder intention, position, kunst og ytringer, når magtforholdene og ressourcefordelingerne i verden er så groteske som de er? Kan man hjælpe nogen uden at se ned på dem? Må man flashe sin godhed? Kan et individ overhovedet gøre noget meningsfuldt når globale problemer er så omfattende og næsten uforståelige? Det er de ting der på spil i Time Passes, en fantastisk dokumentar om den kunststuderende Damla, der egentlig bare er rasende over verdens uretfærdighed og vil forsøge at repræsentere den i kunsten. Som med alle gode film sidder man tilbage, ikke med svar, men med bedre formulerede spørgsmål.

Læs mere om filmen her.

 

Mallory

Mallory

Jeg brænder for kvinder der kæmper. Det har jeg altid gjort, også inden jeg blev feminist. Mallory fra Prag kæmper. Mod stofmisbrug, mod fattigdom, mod mænd, der gør hende ondt, for sin søn, mod et bureaukratisk system. I 7 år har dokumentarist Helena Třeštíkovás fulgt den hårdt prøvede kvinde. Filmen er til tider næsten kedelig, når tiden passerer og man tærsker gennem det levede livs gråhed og hverdagsudfordringer. Men i kedelig- og almindeligheden destilleres nogle benhårde, vigtige sandheder om, hvad mennesket på samfundets bund betinges af. Hvilke latterlige trivialiteter der skiller os, som får lov at leve og være mennesker, og de, der behandles som var de intet. Det er så få dårlige beslutninger der skal til i løbet af et liv, for at det går skævt. Bevarelse af menneskelig værdighed og troen på et liv med mening og retning snor sig gennem filmen, og er måske den største kamp. Mallory fortæller og viser os noget vi alle sammen bliver klogere på vores samfund af: de fattige arbejder meget hårdere end de rige.

Læs mere om filmen her.

 

My friend rockefeller

My Friend Rockefeller

Indrømmelse: jeg ELSKER en god svindler. Psykopaten der svajer gennem balsale, raves og 5th Avenue med lige dele overbevisning, charme og vanvid. Christian Gerhartsreiter, der havde den fuldstændigt fantastiske og overvældende arrogance at tage navnet Clark Rockefeller (og mange andre…) og skeje ud i den Amerikanske overklasse er sådan én. En rigtig svindler. Snyder sig ind og ud af mere end 10 år lange forhold med falsk navn, højstatusjobs på Wall Street, som kunsthandler med fake Mark Rothko-billeder på væggene og veltalende tænker med falsk britisk baggrund. For udover at det bare er virkelig morsomt at se en person der lykkes med disse ting, så sidder man også tilbage med en anden fornemmelse: hvor lidt faktisk kompetence og viden det kræver at ’make it’, hvis man bare møder de rigtige mennesker. Hvor let det kan være at imponere en topchef og få et meget velaflønnet job, hvis man kan slynge et Dante-citat ud til en reception med nok fortryllende latter henover Moët champagnen. Gerhartsreiter er skingrende skør, muligvis dobbeltmorder og helt sikkert mytoman. Men talegaverne i orden, det har han.

Læs mere om filmen her.

Emma Holten  | Feminist og menneskerettighedsaktivist