CPH:DOX løfter sløret for de nominerede film i den nordiske konkurrence NORDIC:DOX Award!

13 film er nomineret i CPH:DOXs konkurrence NORDIC:DOX i 2017, der er et nøje udvalg af de bedste film fra hele Norden.

Filmene fordeler sig på 10 verdenspremierer og 3 internationale premierer. Udvalget afspejler diversiteten og ambitionsniveauet i den nordiske dokumentar. Ikke mindst kunstnerisk i film, der har en klar vision og et personligt præg – netop på det punkt hvor den nordiske dokumentar i disse år markerer sig på den internationale filmscene. Konkurrencen spænder fra det poetiske til det politiske og sætter tilskueren i en aktiv, kritisk position. Og så er mange af filmene lavet af unge instruktører med nye visioner og med mod til at eksperimentere.

Se hele konkurrenceprogrammet for 2017 her

Vinderen af NORDIC:DOX Award 2017 bliver fundet af en jury og annonceret ved CPH:DOXs prisuddeling fredag den 24. marts på Kunsthal Charlottenborg. Vinderen modtager 5.000€.

Det fulde program for CPH:DOX 2017 bliver offentliggjort om en uge, onsdag d. 1. marts.

De nominerede er…

Waiting for the Sun/De dømtes børn (Kaspar Astrup Schröder. Denmark). Verdenspremiere.

Da deres far bliver dømt til døden for en forbrydelse, bliver tre kinesiske søskende – to tvillingesøstre og deres lillebror – anbragt på børnehjemmet Sun Village, hvor børn af forældre, der sidder i fængsel, anbringes. Ingen vil kendes ved børn med så skamfuld en baggrund. Og fra den ene dag til den anden må de tre lære at klare sig selv sammen med de andre ‘forældreløse’ børn i den lille landsby. ‘Waiting for the Sun’ er filmet fra børnenes eget synspunkt over to år, og Kaspar Astrup Schröder har skabt en nuanceret og sensitiv film, hvor de unge liv tager form og nye venskaber opstår midt i tragedien

Lida (Anna Eborn. Denmark, Sweden). Verdenspremiere.

‘Lida’ er et portræt af det lille menneske i historien. Lida selv er en 81-årig gammel kvinde – en ægte ‘babushka’ – og den sidste gammelsvensk-talende i en hensvunden, svensk koloni langt ude i det østlige Ukraine. Men selvom hun bor på et plejehjem og ikke har set sin søster og søn i 50 år, er hun fuld af liv – og nu har hun forelsket sig i en russisk mand! En charmerende, vital og varm fortælling fra en landsby i udkanten af verden, hvor livet går sin skæve gang, selvom tiden er gået i stå. Anna Eborn blander smalfilm og video med impressionistisk lethed, og afrunder med ‘Lida’ et mangeårigt arbejde.

The Hotel (Kristian Petri. Sweden) International premiere.

Et besøg på et japansk hotel, der har eksisteret i over tusind år (!) er blot ét af mange stop på den svenske instruktør Kristian Petris verdensomrejse. En rejse, der er drevet af Petris fascination for hotellet som nomadisk hjem og rejsen som sindstilstand, og som fører ham fra klassiske hoteller i Europa til anonyme, modernistiske non-steder i hans eksistentielle og tankefulde, filmiske essay. Ligesindede som Stellan Skarsgård og Åsne Seierstad møder ham undervejs og deler deres betragtninger i en film, der i den grad giver nyt liv til tanken om, at det at rejse er at leve.

Shapeshifters (Sophie Vukovic . SE). International premiere.

Mødet med en veninde hun ikke har set i 10 år får Sophie Vukovic til at tage et dybt personligt, men evigt politisk spørgsmål op – og give sit eget, stærke bud på et svar. For hvem er man egentlig, hvis man ikke kan svare på, hvor man er fra i ét ord? Med sin opvækst som datter af forældre, der rejste til Sverige fra Balkan i 90’erne, som udgangspunkt, er ‘Shapeshifters’ en både rå og sensitiv film om selv at vælge sin identitet – og om at have modet til at forsvare den. Venskaber, familiebånd og home movies på VHS-bånd folder sammen med hjemmelavede musikvideoer til minimale tech-scores hendes indre liv ud i billeder.

69 Minutes of 86 Days (Egil Håskjold Larsen. Norway). Verdenspremiere.

Hvordan giver man migration en form, der for et øjeblik gør oplevelsen af at være på flugt forståelig? Filmen om 3-årige Lean og hendes families rejse gennem Europa er et godt bud. Næsten uden dialog og i en konstant bevægelse følger filmen deres rejse fra et flygtningecenter i Grækenland til Uppsala, hvor deres slægtninge venter dem. En nærværende og meningsfuld form, der bliver nærmest kropslig og som simpelthen lader os være en del af menneskestrømmen, imens små glimt af Leans familiehistorie efterhånden samler sig og giver vor tids store, humanitære tragedie et ansigt.

Thank You for the Rain (Julia Dahr. Norway). Verdenspremiere.

Over en periode på fem år har den kenyanske landmand og klimaaktivist, Kisilu, brugt sit kamera til at portrættere sin families liv, sin landsby og klimaforandringernes indflydelse på begge. Han har filmet oversvømmelser, tørker og storme på helt nært hold, men de menneskelige omkostninger for hans børn og hans kone bliver også skildret. Da Kisulus hus bliver ødelagt i en storm, starter han en kommunal bevægelse af landmænd, der vil kæmpe mod det ekstreme vejrs konsekvenser. Kisulu når langt i sin kamp – hele vejen til både Oslo og COP21 i Paris – men jo længere ud Kisulu kommer, jo mere modstand, bureaukrati og arrogance møder han også. ‘Thank You for the Rain’ er fortællingen om en ukuelig optimist, der ikke desto mindre får prøvet sine grænser af i kampen for en grønnere verden.

The Strangest Stranger( Magnus Bärtås . Sweden). Verdenspremiere.

I Haruki Murakamis roman ‘Kafka på stranden’ optræder en mystisk mand, der kalder sig Johnnie Walker. Er han modelleret over Joni Waka, en jødisk mand bosat i Tokyo, eller er det omvendt? Den karismatiske og storsnakkende Waka er en sand kamæleon. Selvudnævnt outsider, mytoman, homoseksuel og enhver fests naturlige midtpunkt. Og så er han af en ældgammel, jødisk slægt – siger han selv. Den svenske kunstner Magnus Bärtås mødte Waka for 20 år siden og har lige siden været fascineret af, hvordan han har kultiveret sin livshistorie som fiktion. Rygtet siger, at det ender med et bryllup med en mand fra Afrika.

Childhood/Barndom (Margreth Olin. Norway). International premiere.

Den store, norske dokumentarist Margreth Olin har brugt et år i en børnehave, hvor børnene får lov at være sig selv på deres egne præmisser – uden hensyn til læringsresultateter og andre diktater. Men hvorfor er en naturlig barndom egentlig undtagelsen snarere end reglen i skolesystemet? Der er nok at spørge sig selv om i Olins sanselige og poetiske film, der lægger op til stor debat, men som selv omsætter politik i praksis. ‘Childhood’ ser nemlig verden omkring den lille skovbørnehave fra børnenes eget perspektiv. For nærvær kan ikke sættes på formel.

On the Edge of Freedom( Anita Mathal Hopland & Jens Lengerke. DK). Verdenspremiere.

Forestil dig at klatre op på toppen af antennen på en skyskraber og stå flere hundrede meter over jorden – uden faldskærm. Det er, hvad en gruppe unge og dødsforagtende, russiske ‘roofers’ gør i jagten på adrenalinrus, vilde selfies og en ny måde at udtrykke sig på i protest mod et autoritært samfund. I spidsen for gruppen er en ung kvinde, som armeret med GoPro-kameraer tager os med helt til tops. Og der er i den grad dømt både sved på panden og nogle ordentlige sug i maven, når hun fjernstyrer sit dronekamera fra spidsen af en kran flere hundrede meter over jorden. Men realiteterne venter dernede.

Stay Behind – My Grandfather´s Secret War (Ida Grøn. DK). Verdenspremiere.

Instruktør Ida Grøn har altid været tæt med sine bedsteforældre, men noget tyder på, at hendes farfar Otto ikke blot var den respekterede tandlæge og modstandsmand, som hun troede, han var. Det tyder på, at han under den kolde krig arbejdede som agent for CIA i et hemmeligt, europæisk netværk. Otto benægter alt – men som Ida taler med dem, der har kendt ham, siger de mange spor noget andet. En familiefortælling om loyalitet og dobbeltliv, der rækker fra Nordvestjyllands kyster til højteknologiske laboratorier og hemmelige arkiver, mens Ida Grøn optrævler sandheden om sin farfars hemmelige krig.

Land of the Free (Camilla Magid. Denmark). Verdenspremiere.

Livet er ikke let i det overvejende sorte South Central Los Angeles. I hvert fald ikke når man lige er blevet løsladt efter 24 år i fængsel og knap ved hvad internettet (og Starbucks) er, eller hvis man er ung mor i et nabolag kontrolleret af bander, og det eneste man selv kan skrive på CV’et er pusher. Men alligevel er der håb i både kloge ord og menneskelig varme. Camilla Magids nærværende og opmærksomme film fra det udsatte område er rig på begge dele, og på den særlige form for menneskelighed, der kendetegner en virkelig god dokumentarfilm.

My Mother is Pink (Cecilie Debell. Denmark). Verdenspremiere.

Michael og hans mor er klar til at tage på roadtrip rundt i Danmark og Tyskland for at finde hinanden. Den sensitive og flamboyante Michael har aldrig kendt sin afrikanske far, og skeletterne rasler i skabet. Men hvis man troede man havde set og hørt det hele før, så kan man se frem til en stor overraskelse. På dagen for rejsen møder Michael op og har malet sig blå. Altså som i helt blå, over hele kroppen. Hans mor er mere til pink og har boet i næsten fyrre byer, både med og uden Michael. Hun har fået malet en autocamper lyserød til turen. Der venter dem (og os!) et rørende og fantasifuldt eventyr.

A Modern Man (Eva Mulvad. Denmark). Verdenspremiere.

 

Charlie Siem er den perfekte, moderne mand. Ung, velhavende, fotomodel for Hugo Boss – og så er han oven i købet førsteviolinist med en voksende skare af fans verden over. Men er der også et menneske bag perfektionisten? Eva Mulvad følger den unge stjerne fra det søde liv i Monaco til sit ensomme spot i rampelyset, men er også med i kulissen, når tvivlen sniger sig ind på ham. For perfektionismen har en pris, og den er dyr. Kærester og nære forbindelser er den eneste luksus, man ikke kan tillade sig, når man har blikket rettet mod stjernerne. Men hvad skulle man ellers ønske sig, når man i forvejen har alt?