CPH:DOX 2020 løfter sløret for de første film og events

Fra 18. til 29. marts vender CPH:DOX tilbage med et tværsnit af virkeligheden anno 2020. Her på siden kan du følge med i alle de seneste offentliggørelser, der allerede tæller flere film, og vedkommende debatter og talks med navne som Jan Grarup, Özlem Cekic, Feras Fayyad, Marie Watson og Vincent Hendricks.

Få indsigt i alt fra livet blandt sexarbejdere og krigskorrespondenter til unges online tilværelse, når CPH:DOX igen tager pulsen på vores fælles verden og komplicerede samtid.

Se alle offentliggjorte film og events herunder og køb dine billetter allerede i dag.

Det fulde program for CPH:DOX 2020 bliver offentliggjort den 20. februar.

Programlaunch + Scandinavian Star

Imperial, 28. februar, 18:00
Køb billet her

Vi lancerer det fulde program og præsenterer i samarbejde med Danish Documentary og Nordisk Film, DR, NRK, TV4 Sverige og Politiken en storslået forpremiere på den kommende serie ‘Scandinavian Star’ om skibsbranden og tragedien i 1990, der stadig huskes som Nordens største mordbrand.

Oplev de to først afsnit på Imperials store lærred og før serien får tv-premiere, og mød holdet bag (dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh og journalist Lars Halskov), når vi byder indenfor til et første møde ikke bare med årets program, men også med en banebrydende og stort anlagt serie, der gennem interviews med overlevende og pårørende og med helt nye oplysninger i sagen, går i dybden med den skandinaviske tragedie, der efter tredive år stadig rummer flere spørgsmål end svar.

OM SERIEN
Natten til den 7. april 1990 bryder den første af flere brande ud på passagerskibet Scandinavian Star fra Oslo, på vej til Frederikshavn. Brandforløbet får katastrofale konsekvenser i løbet af ganske få timer, hvor 159 af de 383 passagerer og 99 besætningsmedlemmer omkommer. Branden, som viser sig at være påsat, er den største mordsag i Skandinavien siden 2. verdenskrig og er stadig uopklaret den dag i dag, hvor overlevende og pårørende fortsat søger svar på, hvad der skete.

Bag serien, der for første gang fortæller hele historien om Scandinavian Star som en fælles nordisk samtidshistorie, står dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh (‘Ekstra Bladet – uden for citat’), journalist Lars Halskov (‘Branden – Gåden om Scandinavian Star’) og Nikolaj Scherfig (‘Broen).

Woman

Grand Teatret, 8. marts, 19:00
Køb billet her

Vi varmer op til CPH:DOX 2020 og markerer Kvindernes internationale kampdag med en særvisning af ‘Woman’ – den første visning i Danmark – med introduktion om ‘kvinden’ som begreb, fra Simone de Beauvoir til Judith Butler.

OM FILMEN
Den franske mesterfotograf Yann Arthus-Bertrand og instruktør Anastasia Mikovas film ‘Woman’ er et værk af enorm skala og kunstnerisk ambition. Filmen er en del af et globalt projekt med 2000 deltagere fra mere end 50 lande og består af møder med kvinder fra vidt forskellige kulturer, der på den samme neutrale studiebaggrund deler, hvad det vil sige at være kvinde for netop dem. Virtuost og varieret klippet sammen i tematiske sekvenser – glæde, moderskab, kærlighed, seksualitet, overgreb, stolthed og sorg – i en film, der på samme tid er universel og dybt individuel.

Kampen om Grønland

Den Kongelige Teater, 17. marts, 19:00
Køb billet her

Vi inviterer til åbningsgalla og giver ordet til nye, markante stemmer fra Grønlands unge generation, når festivalen skydes i gang med verdenspremieren på “Kampen Om Grønland” på Det Kongelige Teater.

Filmen rammer ned i en vigtig og højaktuel debat om Grønlands ret til selvstændighed, Rigsfællesskabets fremtid og de markante geopolitiske interesser i Arktis – fortalt fra den nye, unge generation af grønlændere.

OM FILMEN
’Kampen om Grønland’ giver et enestående indblik i debatten om selvstændighed og Rigsfællesskab, sprog og identitet, som er dominerende i dagens Grønland: Hvordan skal landets fremtid se ud? Skal Grønland løsrive sig fra Danmark eller styrke båndene til den gamle kolonimagt?

Vi følger fire yngre, stærke og dynamiske grønlændere, som er dybt uenige om vejen frem, men som på hver deres måde kæmper for at skabe et bedre Grønland. Gennem de fire unge får vi indblik i et Grønland, som de færreste danskere kender til.

Sing Me a Song

Cinemateket, 18. marts, 16:30
Køb billet her

En 8-årig munk ligger i græsset omgivet af de vældige Himalayabjerge i Bhutan, mens han drømmer om at blive lama. Det er drengen, Peyangi, fra Thomas Balmés film ‘Happiness’ (2013). Klip til ti år senere, hvor Peyangi er en ung mand, der kæmper med at navigere i en tilværelse, der…

En 8-årig munk ligger i græsset omgivet af de vældige Himalayabjerge i Bhutan, mens han drømmer om at blive lama. Det er drengen, Peyangi, fra Thomas Balmés film ‘Happiness’ (2013). Klip til ti år senere, hvor Peyangi er en ung mand, der kæmper med at navigere i en tilværelse, der er blevet væltet bagover af teknologiens ankomst. De unge munke reciterer stadig bønner med bøjet hoved, men med smartphones i hænderne og opmærksomheden rettet ned mod skærmen. I ‘Sing Me a Song’ blandes den personlige coming of age-historie med en makropolitisk fortælling om teknologisk udvikling i verdens sidste ellers afkoblede land.

Fra Bhutans unge munke vender vi blikket hjemad. Med internet og avanceret teknologi som en velintegreret del af hverdagen, finder mange børn og unge en glæde ved både gaming og sociale medier. Nye relationer bliver dannet og ensomhed afværget, men det er også et rum hvor præstationsangst og likes styrer. CPH:DOX får besøg af filosof Vincent F. Hendricks og medieekspert Camilla Mehlsen, der står bag bogen ‘Like’, og som vil gå i dialog med en af Danmarks helt store gamere, Marie Watson, der siden hun var 14 år i gaming-verdenen har fundet et rum, hvor hun kan være sig selv, og samtidig har skabt sig en hel karriere på at live-streame, mens hun spiller.

Collective

Aveny-T, 18. marts, 16:30
Køb billet her

I oktober 2015 brød natklubben Colectiv i Bucharest i brand og forårsagede en de største katastrofer i nyere rumænsk historie. 27 mennesker døde, mens 180 kom alvorligt til skade. Men katastrofen skulle vise sig at være endnu større, for da journalisterne på en lokal sportsavis kaster sig over sagen…

I oktober 2015 brød natklubben Colectiv i Bucharest i brand og forårsagede en de største katastrofer i nyere rumænsk historie. 27 mennesker døde, mens 180 kom alvorligt til skade. Men katastrofen skulle vise sig at være endnu større, for da journalisterne på en lokal sportsavis kaster sig over sagen, viser hele den rumænske sundhedssektor og socialdemokratiske regering sig at være involveret. Rumænske Alexander Nanau har med ‘Collective’ skabt et hæsblæsende portræt af korrumperede magthavere og idealistiske journalister, der nærmest er trådt ud af film som ‘Spotlight’ og ‘The Insider’, og som nægter at give op, før historien er ude.

Mød fire af Danmarks skarpeste graverjournalister, der alle har det tilfælles, at de har vundet den ærefulde Cavling-pris for et stykke enestående journalistisk arbejde. Mød Morten Pihl og Tea Krogh Sørensen, der netop har vundet Cavlingprisen 2019 for deres artikelserie ‘Det Store Sundhedssvigt’, samt Eva Jung, der sammen med sine kollegaer fra Berlingske vandt prisen i 2018 og siden har udgivet bogen Beskidte Milliarder om hvidvask-sagen i Danske Bank og Michael Klint, der lige som Morten Pihl hele tre gange har vundet Cavlingprisen for sit dokumentariske arbejde. Moderator: John Hansen, graverchef på Politiken.

CPH:MEETINGS – Kampen om Grønland

Grand Teatret, 18. marts, 16:30
Køb billet her

Skal Grønland være selvstændigt eller fortsat være en del af rigsfælleskabet med Danmark? Visning af dette års åbningsfilm ”Kampen Om Grønland”, der giver et indblik i den ophedede debat om selvstændighed og rigsfællesskab, sprog og identitet, som er dominerende i dagens Grønland. Filmen følger fire stærke og dynamiske unge grønlændere, som er dybt uenige om vejen frem, men som på hver deres måde kæmper for at skabe et bedre Grønland. Gennem de fire unge får vi et indblik i et Grønland, som de færreste danskere kender til.

Efter filmen har vi samfundsdebat, hvor vi blandt andet sætter fokus på Grønlands selvstændighed, Rigsfællesskabets fremtid og geo-politiske rettigheder. Hvornår og hvor selvstændigt skal Grønland være? Hvor meget betyder identitet for de udfordringer grønlænderne står overfor? Skal dansk være hovedsprog? Og hvad med den høje selvmordsrate og ikke mindst Trumps udmelding om køb af øen? Skal den danske samfundsmodel stadig være gældende for Grønland eller skal man gå nye veje? I det hele taget – hvordan skal fremtiden se ud for Grønland?

Med Aki-Matilda Høegh-Dam (Medlem af Folketinget, Siumut), Søren Espersen (medlem af Folketinget og bl.a. Grønlandsudvalget for DF) Juno Berthelsen (Grønlandsk debattør og kandidatstuderende) Astrid Andersen (Ph.d. studerende og ekstern lektor med fokus på bl.a. Grønland) To af de medvirkende fra filmen: Tillie Martinussen (Medlem af Landstinget i Grønland, Samarbejdspartiet) og Paninnguaq Heilmann (Aktivist og selvstændighedsforkæmper).

Moderator: Martin Breum.

Space Dogs

Cinemateket, 18. marts, 16:45
Køb billet her

Det sovjetiske rumprograms guldalder er fuld af kosmisk brutalitet, også over for menneskets bedste ven. Mest berømt er gadehunden Laika, der ifølge lokale legender stadig bevæger sig gennem Moskvas gader som et spøgelse til evig påmindelse om de systematiske dyreforsøg…

Det sovjetiske rumprograms guldalder er fuld af kosmisk brutalitet, også over for menneskets bedste ven. Mest berømt er gadehunden Laika, der ifølge lokale legender stadig bevæger sig gennem Moskvas gader som et spøgelse til evig påmindelse om de systematiske dyreforsøg, der også er en del af fortællingen om menneskehedens store skridt i månestøvler. ‘Space Dogs’ er en helt usædvanlig, uendelig smuk og barbarisk rå fortælling baseret på både arkivoptagelser fra rumprogrammet og nutidige poetiske billeder i øjenhøjde med de gadehunde, der i dag huserer i Moskvas gader – Laikas åndelige efterfølgere.

Efter visningen af ‘Space Dogs’ byder vi på en debat, der skal tage både os og spørgsmålet om dyreforsøg og videnskabelige gennembrud med ned på jorden igen. For hvad er de etiske grundregler bag dyreforsøg? Er der historiske opdagelser, der har spillet en så afgørende rolle for vores fælles fremtid, at de har været en abe, en skildpadde eller en gadehunds liv værd? Mød Peter Sandøe (professor i bioetik, KU), Kirsten Rosenmay Jacobsen (dyrlæge og medlem af Rådet for Dyreforsøg) og Kristian Hvidtfelt Nielsen (Lektor i videnskabshistorie, Aarhus Universitet). Moderator: Mie Stage, journalist på Ingeniøren.

Se trailer her

Shade Grown Coffee

Big Bio Nordhavn, 18. marts, 18.30
Køb billet her

Drevet af kærligheden til kaffe og lysten til at skabe konkret forandring følger ‘Shade Grown Coffee’ vejen fra kaffeplantens spæde vækst og røde bær til den dampende varme kop kaffe, der serveres over hele verden – også hos danske Coffee Collective, som spiller en central rolle. Filmen undersøger den globale kaffeproduktion…

Drevet af kærligheden til kaffe og lysten til at skabe konkret forandring følger ‘Shade Grown Coffee’ vejen fra kaffeplantens spæde vækst og røde bær til den dampende varme kop kaffe, der serveres over hele verden – også hos danske Coffee Collective, som spiller en central rolle. Filmen undersøger den globale kaffeproduktion og giver et konkret indblik i en helt særlig dyrkningsmetode, som gavner både naturen og de mennesker, der arbejder på de skyggefulde kaffeplantager verden over. Rejs med til Etiopien, Jamaica og El Salvador i en film, der er et must for både kaffeelskere og klimaforkæmpere.

Vi inviterer indenfor til en aften i kvalitetskaffens navn når ‘Shade Grown Coffee’ har verdenspremiere på CPH:DOX. Mød instruktør Alexander Kinnunen, medstifter af Coffee Collective Casper Engel Rasmussen og den etiopiske kaffefarmer, leverandør til Coffee Collective og hovedrolle i filmen, Akmel Nuri, der i anledningen af premieren er rejst med til Danmark. Efter filmen byder vi på professionel kaffesmagning i Big Bio Nordhavns café, når Casper og Akmel som kyndige guides vil gøres os klogere på ristninger, nuancer, smag – og hvordan man slubrer kaffen i sig på den helt rigtige måde. NB: Samtalen vil foregå på engelsk.

CPH:MEETINGS – Show Dancer

Empire, 18. marts, 19.15
Køb billet her

Hvorfor er antallet af unge, der indtager kokain til fester, eksploderet? Visning af ‘Show Dancer’ – et intimt portræt af showdanseren Lasse, som elsker euforien i rampelyset. I takt med at rampelyset slukkes udvikler han et heftigt misbrug af kokain. Filmen taler ind i en tid, hvor flere unge end nogensinde før eksperimenterer med stoffer, og hvor jagten efter intensitet og identitet kan føles overvældende.

Efter filmen er der paneldebat om unge og stoffer. Hvorfor er antallet af unge, der indtager stoffer til fester steget så eksplosivt de senere år? Hvad er det stofferne giver dem, som de ikke kan få ved blot at være sig selv? Hvad gør det for vores relationer til hinanden, hvis vi helst skal være påvirkede af et eller andet for rigtigt at mærke noget? Og hvad har weekendmisbruget af konsekvenser? Og er det måske bare en fase man skal igennem?

Med Julius Mygind (coach, foredragsholder og tidligere stofbruger), René Akram Jensen (Teamleder & Misbrugsterapeut, Sct. Ols Dagbehandling), Kristian Holte Kofod (psykolog og faglig leder hos U-turn, et anonymt behandlings- og rådgivningstilbud til unge), Kirstine Marie S. Thomsen (bachelor fra KU og har tidligere haft et overforbrug af rusmidler), Henrik Rindom (psykiater med speciale i alkohol- og stofmisbrug) og Lina Rafn (Infernal og tidligere dommer i X-Faktor).
Moderator: Michelle Færch

I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die

Aveny-T, 18. marts, 21:15
Køb billet her

Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet, er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme…

Betty bor med sine to børn og en familie på elleve i en forstad i Colorado. Med en kæreste på afvænning og en fængselsdom hængende over hovedet, er der ikke meget lys i horisonten for en ung mor i udkanten af det amerikanske samfund. Men der er drømme og fællesskab. Eva Marie Rødbros film er en collage af subjektive snapshots fra et liv, der ikke kan rummes i en klassisk fortælling. Formen spejler situationen, og placerer Rødbros første lange film i et felt mellem kunstfotografi og rå socialrealisme. Der er langt til Hollywood.

Eva Marie Rødbro er allerede en stjerne og har trukket masser af opmærksomhed og begejstrede anmeldelser for sin seneste film med den poetiske titel ‘I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die’. Filmen får Danmarkspremiere på Aveny-T, hvor kvinden bag filmens originalsoundtrack, Nurse (Josephine Struckmann), helt eksklusivt kommer og optræder med bl.a. filmens ikoniske nummer ‘Lonely Rider’ fra hendes debut ‘Revelations of a Girl’ efter filmen. Og så kan du selvfølgelig møde Eva Marie Rødbro til en Q&A efter premieren.

Se trailer her

Capital in the 21st Century

Bremen Teater, 19. marts, 16:30
Køb billet her

I samarbejde med Informations Forlag folder vi Piketty og hans hovedværk ud i selskab med nogle af Danmarks skarpeste økonomer – og de er ikke nødvendigvis enige. Mød professor i økonomi Jesper Jespersen (Roskilde Universiet), direktør og økonom Birthe Larsen (Inequality Platform, CBS) og analysechef Otto Brøns-Petersen (CEPOS) efter filmens Danmarkspremieren i Bremen Teater den 19. marts.

OM FILMEN
Thomas Pikettys 700-siders hovedværk om verdens voksende ulighed blev en uventet bestseller i 2014. Men står din egen udgave stadig og samler støv, kan du glæde dig over at værket nu findes som dokumentarfilm. En spillevende fortolkning i højt tempo, hvor Piketty i fornemt selskab med økonomer som Joseph Stiglitz og Francis Fukuyama udlægger sine teser knivskarpt. Akkompagneret af arkivklip, popkulturelle referencer og et soundtrack, der ikke holder sig tilbage for at koble argumenterne for større beskatning og bredere ejerskab sammen med Lordes sociale satire i pophittet ‘Royals’.

A Gift From God

Cinemateket, 19. marts, 16:45
Køb billet her

Hvad skete der under militærkuppet i Tyrkiet i 2016? Og hvorfor var det så påfaldende let for præsident Erdogan at afværge et kup, han senere har kaldt “en Guds gave”? Den norske journalist, Jørgen Lorentzen, har sat sig for at afsløre den sande historie bag kupforsøget gennem denne undersøgende dokumentar…

Hvad skete der under militærkuppet i Tyrkiet i 2016? Og hvorfor var det så påfaldende let for præsident Erdogan at afværge et kup, han senere har kaldt “en Guds gave”? Den norske journalist, Jørgen Lorentzen, har sat sig for at afsløre den sande historie bag kupforsøget gennem denne undersøgende dokumentar. Baseret på afslørende optagelser, fortrolige dokumenter og vidneudsagn fra politiske flygtninge, tidligere embedsmænd og oppositionslederen Fethullah Gülen, giver Lorentzen et eksklusivt indblik i et styre og et land, der i netop disse år vækker både massiv bekymring og international kritik.

Situationen i Tyrkiet er kompliceret og kræver viden og perspektiv. Derfor inviterer vi efter filmen på en debat om filmens udlægning af kuppet såvel som Erdogans handlinger og de internationale konflikter, Tyrkiet siden hen er blevet involveret i med nogle af Danmarks dygtigste Tyrkiet-eksperter ved roret. Mød Martin Lidegaard (formand, Udenrigspolitisk Nævn), Özlem Cekic (debattør og foredragsholder), Pola Rojan Bagger (Mellemøstanalytiker) og Lars Bangert Struwe (generalsekretær, Atlantsammenslutningen).

Se trailer her

Meanwhile on Earth

Empire, 19. marts, 17:00
Køb billet her

Efter filmen kan du møde nogle af de mennesker, der hver dag har døden helt tæt på: Præst på Rigshospitalet Lotte Blicher Mørk, formand for Danske Bedemænd Knud Larsen, og graver Karsten Madsen.

OM FILMEN
Jean Cocteaus ord om, at film viser os døden i arbejde, bliver taget bogstaveligt i Carl Olssons lune og meget menneskelige skildring af det sidste store tabu i den nordiske velfærdsstat. Og dog. Det er nemlig snarere hele det leben, der udspiller sig rundt om døden, vi her overværer. Hospitalet, krematoriet, kirkegården. I løbet af Olssons film går det ikke blot op for én, hvordan det hele hænger sammen. Man forstår ikke mindst også, hvordan vi mennesker er forbundne med hinanden uden at vide det. I teatralske, men varme og ofte underspillet muntre scener møder vi de endnu levende i arbejde.

The Earth is Blue As an Orange

Palads, 19. marts, 17:00
Køb billet her

Ved denne visning vil seniorforsker fra DIIS, Flemming Splidsboel Hansen, rammesætte filmen ‘The Earth is Blue as an Orange’ og give os et indblik i konflikten i Østukraine.

For hvad var det egentlig der skete tilbage i 2014, som udløste den krig, filmens karakterer lever under, og hvordan ser situationen ud i dag? Hvilken betydning har de fredsforhandlinger, der fandt sted kort før jul, egentlig haft for regionen?

OM FILMEN
Mens krigen i Ukraine rumler i baggrunden samler en enlig mor og hendes børn sig om deres fælles passion: at lave små film sammen. De genopfører scener fra livet midt i krigen og involverer lokale folk fra landsbyen og patruljerende militærfolk i den kunstneriske proces. Særligt den store søster er optaget af mediets muligheder, og da hun bliver optaget på en filmskole er lykken stor. Med Donbass’ krigshærgede landskaber som dramatisk baggrund giver filmene ikke blot lys og håb i deres liv, men også en mulighed for at tage historien i egen hånd midt i en kaotisk situation.

Love Child

Grand Teatret, 19. marts, 18:45
Køb billet her

Leila og Sahand er lykkelige sammen, har en lille søn og er klar til en ny start på livet. Men der er et stort problem: De er begge stadig gift med andre mennesker. Og det har alvorlige konsekvenser i deres hjemland, Iran. Eva Mulvads nye dokumentarfilm ‘Love Child’ følger familien…

Leila og Sahand er lykkelige sammen, har en lille søn og er klar til en ny start på livet. Men der er et stort problem: De er begge stadig gift med andre mennesker. Og det har alvorlige konsekvenser i deres hjemland, Iran. Eva Mulvads nye dokumentarfilm ‘Love Child’ følger familien på flugt til Tyrkiet og over de næste seks år, mens de forsøger at slippe gennem asylprocessen og blive anerkendt som familie. Mulvads blik viger ikke fra Leila og Sahand, hverken i de forelskede øjeblikke eller i de pinefulde processer, de også må igennem for at kunne leve et liv i sikkerhed som den lille familie, de allerede er.

Hvad er prisen for at elske et andet menneske? For nogle mennesker kan det være et spørgsmål om liv og død. For i et land som Iran er prisen høj, når man elsker en anden, end den man giftede sig med. Efter den danske premiere på Eva Mulvads nye dokumentarfilm ‘Love Child’ følger vi op på filmen med en debat, om at flygte i kærlighedens navn. Mød asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer, den iranskfødte komiker og skuespiller Ellie Jokar (‘Det slører stadig’, ‘Den lyserøde taxi’) og filmens instruktør Eva Mulvad. Moderator: Journalist og jurist Nima Zamani. 

This is Not a Movie

Aveny-T, 20. marts, 16:45
Køb billet her

Gennem gaderne i det krigsramte Syrien og langs muren på Vestbredden følger vi den kontroversielle og legendariske krigsreporter Robert Fisk. Med sin notesbog i hånden og tasken over skulderen, møder vi en mand der i mere end 40 år har rapporteret fra verdens brændpunkter. 

Gennem gaderne i det krigsramte Syrien og langs muren på Vestbredden følger vi den kontroversielle og legendariske krigsreporter Robert Fisk. Med sin notesbog i hånden og tasken over skulderen, møder vi en mand der i mere end 40 år har rapporteret fra verdens brændpunkter. Rolig og fattet fortæller Fisk historierne fra ofrenes perspektiv og udpeger magtens centrum. Gennem arkivklip, interviews og klip fra felten, tegnes et portræt af en ikke altid elsket karakter, der ikke desto mindre i flere årtier har vist os verdens grimmere sider og – ligesom filmens titel antyder – har insisteret på, at det her er virkeligheden, ikke en film.

Efter filmen inviterer vi til en eksklusiv samtale med en række af landets allerstørste udenrigskorrespondenter. Vi kommer i godt selskab, når Ulla Terkelsen, Rasmus Tantholdt, Simi Jan og Jan Grarup vil fortælle os om deres levede erfaringer fra verdens brændpunkter. Med afsæt i filmen og journalist Andreas Fugl Thøgersen ved roret, sætter vi gang i en samtale om hvordan medievirkelighedens forandringer også påvirker udenrigskorrespondenternes arbejde, hvad legendariske krigsreportere som Robert Fisk betyder for faget, og hvad udenrigskorrespondentens rolle i 2019 både er og bør være.

Se trailer her

CPH:MEETINGS – Mod, Sved, Tårer

Campus Carlsberg – Københavns Professionshøjskole, 24. marts, 17:00
Køb billet her

Hvordan skaber vi et uddannelsessystem med plads til alle? Visning af filmen ‘Mod, Sved, Tårer’ der følger livet på den kreative ungdomsuddannelse AFUK, hvor der er plads til at være anderledes. Hen over et skoleår følger filmen fire unge elever, der på hver deres måde ikke føler, de passer ind på et almindeligt, bogligt gymnasium. Vi følger de unge fra nervøsiteten første skoledag til de står stolte og med ny styrke foran et stort publikum til skolens afslutningsforestilling Festivitas.

Efter filmen har vi samfundsdebat om, hvordan vi skaber et uddannelsessystem, der endnu bedre kan rumme alle unge. Hvilke muligheder er der i dagens Danmark for unge, der ikke trives på en af de traditionelle gymnasiale uddannelser? Hvordan sikrer vi at de ikke går tabt allerede i begyndelsen af deres uddannelsesforløb? Hvilken rolle spiller de kreative produktions- og dagshøjskoler i vores uddannelsessystem? Og hvordan bliver vi som samfund bedre til at se muligheder i stedet for begrænsninger i unge, der udfolder sig og lærer anderledes?

Med Lis Madsen (institutchef på læreruddannelsen i København), Mads Panik (medvirkende i filmen og elev på AFUK), Anette Støvlebæk (skuespiller og tidligere elev på AFUK), Søren Bak Sørensen (skoleleder på Kbhs Film og Fotoskole), Peter Ditlev Olsen (rektor på Rødovre Gymnasium).
Moderator: Sophie Bremer.

Prelle – Lytter til mig selv

Aveny-T, 20. marts, 20:00
Køb billet her

Vær med når vi fejrer premieren på Anita Beikpours charmerende og kreative fuldlængde dokumentardebut ”Prelle – Lytter til mig selv”. Efter visningen vil Prelle træde på scenen og give et par numre, hvorefter der vil være efterfest og DJ i Aveny-T’s bar.

OM FILMEN
Rå realisme, musikvideo og magiske momenter mødes i en eksplosiv cocktail i filmen om rapperen Rikke Prelle.

For Rikke Prelle er musikken det sted, hvor hun kan udtrykke sig på sin egen måde, uanset hvad omverdenen forventer af hende. Prelle udfordrer normerne og er vant til altid at gøre, som hun vil. Men samtidig bliver hun fanget mellem sine egne drømme, omverdenens forventninger og de hårde realiteter. Den debuterende instruktør Anita Beikpour har derfor blandet formerne for at kunne tegne et fuldt portræt af den unge rapper og mønsterbryders liv. Musikvideo, fiktion og rå realisme indgår side om side i en filmisk fortælling om en rebels indre og ydre kampe

You Don’t Nomi

Cinemateket, 20. marts, 21:00
Køb billet her

Ved premieren i 1995 blev ‘Showgirls’ udskældt som den dårligste film nogensinde. I dag har Paul Verhoevens notoriske flop om strippere i Las Vegas fået kultstatus. Men er den faktisk et ufrivilligt mesterværk? Popkultur er også politik, og med ‘Showgirls’ som det ultimative centrum…

Ved premieren i 1995 blev ‘Showgirls’ udskældt som den dårligste film nogensinde. I dag har Paul Verhoevens notoriske flop om strippere i Las Vegas fået kultstatus. Men er den faktisk et ufrivilligt mesterværk? Popkultur er også politik, og med ‘Showgirls’ som det ultimative centrum for samtalen bliver alt fra kønskamp til kulturkritik vendt på hovedet, når de skarpeste kritikere her trækker fronterne op i et visuelt essay, der udelukkende består af klip fra hele Verhoevens livsværk. Med sin blanding af ekstrem kynisme og vulgær excess (cc: Donald Trump) er tiden måske endelig blevet moden til ‘Showgirls’

Kultfilm skal ses i biografen! Glæd dig til en dobbeltforestilling af både ‘You Don’t Nomi’ og naturligvis også Paul Verhoevens “masterpiece of shit”, ‘Showgirls’ – på 35 mm. Mellem de to filmvisninger indtager Politikens Felix Thorsen Katzenelson og en række begejstrede Showgirls-nørder scenen for yderligere at bygge forventningerne op omkring, hvorfor ‘Showgirls’ er så ikonisk en film. Vi præsenterer jer for et helt særligt drink-a-long-spil, serverer Vegas-drinks og åbner op for negle- og manicuresalon i Asta Bar, inden filmen starter, så alle kan få deres glam på – den helt rigtige måde at gå ind til en film, der er utroligt fascineret af – ja – negle.

Lisbon Beat

Kunsthal Charlottenborg, 20. marts, 21:45
Køb billet her

Tag på en vibrerende og rytmisk rejse gennem Lissabons forstæder, hvor kolonitiden har sat sit tunge præg. Her møder vi den innovative afro-portugisiske musikscene, hvor unge som gamle kæmper med visum, opholdstilladelse og accept. Men i gaderne vokser musikken…

Tag på en vibrerende og rytmisk rejse gennem Lissabons forstæder, hvor kolonitiden har sat sit tunge præg. Her møder vi den innovative afro-portugisiske musikscene, hvor unge som gamle, med hver deres baggrund, kæmper med visum, opholdstilladelse og accept. Men i gaderne vokser musikken. Her tager de ældre musikere traditionelle afrikanske instrumenter i brug, og de unge producere og DJ’s skaber deres helt særegne hyperkinetiske og dansable lyd, som får dem fra gadefesterne i forstæderne til klubber verden rundt. Gennem ‘Lisbon Beat’ tegnes et energisk portræt af en by, med dens kultur og politiske problemer, samtidig med at der bliver kastet lys på, hvor vigtig musik kan være for identitet og fællesskab. 

Bliv blæst bagover af polyrytmer og eksperimenterende beats, når vi åbner dørene til vores åbningsfest, med ‘Lisbon Beat’ og efterfølgende DJ-set af DJ Nigga Fox. Vi sparker traditionen tro årets festival i gang på Charlottenborg og i år har vi inviteret DJ Nigga Fox, en af de mest prominente skikkelser indenfor den karakteristiske afro-portugisiske lyd, batida, til pulten for at sætte gang i dansegulvet.

Se trailer her

Robolove

Kunsthal Charlottenborg, 21. marts, 14:15
Køb billet her

Efter filmen inviterer vi til paneldebat om sociale robotter, deres ankomst i verden og betydning for os mennesker. Mød lektor i teknologifilosofi på Aarhus Universitet, Marco Nørskov, lektor i kunst og teknologi på Aalborg Universitet Elizabeth Jochum, samt filmens instruktør Maria Arlamovsky. Henrik Føhns, der er vært på podcasten Techtopia, er moderator og optager samtalen til netop en kommende Techtopia-udsendelse. NB: Paneldebatten er på engelsk.

OM FILMEN
Robotterne kommer – men hvordan tager vi mennesker imod dem? Mød en række menneskelignende robotter såsom Hiroshi Ishiguros Geminoid-robotter og Hanson Robotics’ Bina48, der ifølge deres skabere snart vil kunne erstatte dele af den sociale relation mellem mennesker. Men kan en robot være en kur mod ensomhed eller stille vores behov for intimitet og sex? Med et kærkomment og empatisk blik kigger ‘Robolove’ nærmere på, hvordan en teknologi i rivende udvikling kommer til at påvirke os som mennesker og ikke mindst vores relationer til hinanden. Med sit fokus på de sociale robotters ankomst, tvinger ‘Robolove’ os til at genoverveje det eviggyldige spørgsmål: Hvad vil det sige at være et menneske?

Lovemobil

Empire Bio, 21. marts, 15:00
Køb billet her

Langs den tyske motorvej mellem Hannover og Wolfsburg sidder en mørkhåret kvinde i forruden på en autocamper oplyst af røde lyskæder og venter på kunder. ‘Lovemobil’ inviterer indenfor i nigerianske Rita og bulgarske Milenas liv som sexarbejdere. De lange timer i autocamperne blander sig med ensomheden og savnet hjemmefra.

Langs den tyske motorvej mellem Hannover og Wolfsburg sidder en mørkhåret kvinde i forruden på en autocamper oplyst af røde lyskæder og venter på kunder. ‘Lovemobil’ inviterer indenfor i nigerianske Rita og bulgarske Milenas liv som sexarbejdere. De lange timer i autocamperne blander sig med ensomheden og savnet hjemmefra, og afbrydes kun af samtaler med udlejeren Uschi – en ældre kvinde, der udlejer autocampere på dagsbasis. Men da en kollega en dag dræbes af en kunde, rystes dette mikrokosmos ud af sine vante rutiner og både Rita og Milena begynder at leder efter en anden levevej og et bedre liv.

Modsat Tyskland er prostitution i Danmark ikke legaliseret. Gennem afkriminaliseringen i 1999 blev det lovligt at købe og sælge sex, mens det fortsat ikke er anerkendt som erhverv. Men hvad betyder det i praksis for sexarbejderes liv og rettigheder? Vi har inviteret en række markante stemmer til at gøre os klogere. Mød lektor ved Aalborg Universitet Marlene Spanger, sexarbejder Sofie Brandvarm, socialordfører for Konservative Brigitte Klintskov Jerkel og talspersoner for SIO (Sexarbejdernes interesseorganisation). Efter film og debat kan du i Empires gård kigge ind forbi Sexelancen – en ombygget varevogn, der har til formål at give de gadebaserede sexarbejdere bedre arbejdsforhold. De frivillige vil stå klar til fremvisning af vognen og eventuelle spørgsmål. 

Se trailer her

Perfect Black

Cinemateket, 21. marts, 16:30
Køb billet her

Efter den danske premiere på dokumentarfilmen ‘Perfect Black’, fortsætter vi i filmens ånd og lader tre forskere indtage scene og give deres bud på ‘det perfekte sort’. Hvad finder man i mørket på bunden af havet? Hvordan lyder sort? Og hvad er det nye sorteste sort?

Mød marinebiolog Antje Boetius, der også medvirker i filmen, samt lektor i kognitiv psykologi Thomas Alrik Sørensen og professor i nanoteknologi Peter Bøggild. Vi får desuden besøg af filmens instruktør Tom Fröhlich, der sammen med de tre forskere tager os med på en opdagelsesrejse ind videnskabens forunderlige fascination af sort.

OM FILMEN
Sort er meget mere end en farve. Mød seks forskellige mennesker, der hver arbejder passioneret med ambitionen om at opnå det perfekte sort: Astronomen, der leder efter sorte punkter på himlen, den klassiske musiker, der kan høre farver, den sørgende kvinde, som maler sig gennem sin sorg, tatovøren med det dybsorte blæk, marinebiologen, som holder til på havets bund og fotografen, som kun kan se kontraster. ‘Perfect Black’ er en usædvanlig videnskabsfilm, der gennem Tom Fröhlichs knivskarpe sort/hvide billeder og et rungende, taktilt score åbner for en helt ny forståelse af det altopslugende sorte.

Martin Margiela: In His Own Words

Kunsthal Charlottenborg, 21. marts, 16:45
Køb billet her

Da Martin Margiela brød igennem i 1990’erne var han så langt foran alle andre, at resten af verden stadig er i gang med at indhente ham. Den mystiske modedesigner, der tænkte som en kunstner og som med et enkelt og genialt greb kunne vende op og ned på alt, og…

Da Martin Margiela brød igennem i 1990’erne var han så langt foran alle andre, at resten af verden stadig er i gang med at indhente ham. Den mystiske modedesigner, der tænkte som en kunstner og som med et enkelt og genialt greb kunne vende op og ned på alt, og som tidligt valgte at være anonym. Det er den slags stof, myter er gjort af. Men i stedet for at dyrke myten inviteres vi sensationelt ind i Margielas personlige atelier – og i hans hjerne – med ham selv som (audio)guide! En dybt inspirerende film om modens svar på Banksy, om at tænke radikalt kreativt og om at bryde traditionens usynlige grænser.

Martin Margiela er et mysterium, vi sammen skal blive klogere på, når vi sammen med Copenhagen Fashion Week og Normann Copenhagen inviterer en række eksperter til efter filmen at afmaskere den ikoniske designer. Mød Else Skjold (lektor på KADK), Ane Lynge-Jorlén (direktør, Designer’s Nest) og filmens instruktør, Reiner Holzemer i en samtale om Margielas banebrydende designs og indflydelse på modeverdenen, også i dag. Rammerne for samtalen er den smukke Social Cinema på Kunsthal Charlottenborg. NB: samtalen er på engelsk.

CPH:MEETINGS – Lever, Elsker, Savner

Aveny-T, 21. marts, 14:00
Køb billet her

Ung med kræft – hvordan er livet efter kræften? Visning af ‘Lever, Elsker, Savner’ – en coming-of-age fortælling om teenageren Rosemarie, som to gange har overlevet kræft. Nu er hun rastløs efter at komme videre med livet – leve, feste, drikke og kysse drenge. Men hendes mor er fanget i angsten for at miste sin datter. Filmen udfolder det intense mor-datter drama, som Rosemarie må igennem for at forstå sin mor og finde sig selv.

Efter filmen er der paneldebat om unge, kræft og frigørelse. For hvordan kommer man videre efter et kræftforløb? Hvordan indhenter man alt det, man føler, man er gået glip af? Og hvordan får man sine forældre til at forstå, at de godt må slippe grebet lidt – og at man har brug for at leve sit eget liv nu?

Med Line Carlsen (kandidat i socialt arbejde), Maiken Hjerming (ungekoordinator på Kræftværket på Rigshospitalet), Carsten Stage (forsker i unge og sociale medier), Trine Hapiach Christensen (en del af Ung kræfts fortællerkorps) Thomas Møller (Frivillig i Ung kræft og har en kæreste med kræft) og Anna-Maria Barse (en del af Ung kræfts fortællerkorps)
Moderator: Sara Bro

Vinterrejse

Grand Teatret, 22. marts, 16:40
Køb billet her

Den prisvindende dokumentarist Anders Østergaard er tilbage med ‘Vinterrejse’ – en familiehistorie, fortalt af radioværten Martin Goldsmith, hvis forældre var klassiske musikere i forbundet, indtil de måtte flygte til USA. Et bevægende og ukendt kapitel af Hitler-Tysklands historie, der trækker spor op til en nutid fuld af traumer og tabuer.

Efter premieren på ‘Vinterrejse’ kan du møde instruktør Anders Østergaard (‘Gasolin’, ‘Tintin et Moi’, ‘Burma VJ’) og filmens hovedperson Martin Goldsmith i en samtale med senior-researcher hos DIIS, Cecilie Felicia Stokholm Banke, der blandt andet forsker i antisemitisme, Holocaust og kollektiv hukommelse i Europa. Samtalen modereres af kronikredaktør på Politiken, Marcus Rubin. Oplev desuden Anders Østergaard samme dag på festivalen Historiske Dage, hvor han fortæller om ‘Vinterrejse’ og viser klip fra filmen. Læs mere på historiskedage.dk.

Under Hitlers ledelse fik jødiske kunstnere i Tyskland mulighed for at fortsætte deres arbejde ved at indgå en djævelsk pagt med Goebbels og hans Jødiske Kulturforbund: En samling af jødiske musikere og teaterfolk, der kun måtte optræde for et jødisk publikum.

Jozi Gold

Empire, 23. marts, 17:00
Køb billet her

‘Jozi Gold’ kaster et hidtil uset lys over den katastrofale guld mineindustri i Johannesburg (eller bare Jozi), der har produceret en tredjedel af alt mine guld i verden. Filmen følger Mariette Liefferick, en slags sydafrikansk Erin Brockovich, der er brudt ud af Jehovas Vidner og nu er på en nådesløs mission – iført stiletter – for at holde den lokale guld mineindustri ansvarlig for det miljømæssige mareridt, der er opstået gennem mineindustrien: Radioaktivt affald, giftigt drikkevand og luftforurening for Jozis befolkning.

Hendes indsats afslører mineselskabernes ligegyldighed overfor de liv, de har ødelagt og stadig ødelægger, men også en ukuelig aktivist, der sammen med de lokale sydafrikanere vil kæmpe til det sidste. For som Mariette siger: “The wheels of Justice turn slow”.

Efter den internationale premiere på ‘Jozi Gold’ får vi filmens hovedrolle og superheltinde, Mariette Liefferink, på fornemt besøg. Den ukuelige aktivist gæster CPH:DOX sammen med filmens to instruktører, sydafrikanske Sylvia Vollenhoven og svenske Fredrik Gertten, der også står bag dokumentarhits som ‘Den unge Zlatan’ og ‘Bikes vs. Cars’, og som sidste år vandt Politikens publikumspris på CPH:DOX for ‘Push’.

Aznavour by Charles

Grand Teatret, 23. marts, 19:00
Køb billet her

Sammen med Franske Film Mandage, der hver mandag viser en god fransk film, præsenteres dokumentaren om en af Frankrigs mest ikoniske skikkelser.

OM FILMEN
Hvordan ser livet igennem 70 år egentlig ud for øjet bag linsen på et af Frankrigs allerstørste musikikoner? Et visuelt digt til livet, poesien samt et musikalsk univers uden sidestykke.

Edith Piaf gav sangeren Charles Aznavour sit 16mm Paillard filmkamera som gave i 1948. Gennem kameraets linse beskuede og dokumenterede verdensstjernen de næste syv årtier af sit liv og dets eksistentielle tilstand. Det er med en uudtømmelig kærlighed til alle livetskontrastfulde facetter, at kameraet synes ført med; hans elskere, rejserne, koncerterne, de eksotiske tilflugtssteder. Filmen baseres udelukkende på kunstnerens egne optagelser, ledsaget af en dagbogs-monologer, brevvekslinger og ikke mindst musikken. Optagelserne tager sig ud som et slags filmisk selvportræt af en af Frankrigs mest ikoniske skikkelser. En portrætfilm instruktøren Marc di Domenico satte sig for at lave få måneder efter Aznavours nylige død.

Wood

Empire Bio, 23. marts, 19:30
Køb billet her

Efter verdenspremieren på ‘Wood’ kan du møde filmens instruktør til en samtale om den globale illegale produktion af træ, og deres undersøgende undercover-arbejde med at afsløre det. Hør mere om Environmental Investigation Agencys arbejde og hvor omfattende den globale, ulovlige træfældning og tømmerproduktion er.

OM FILMEN
Hvert år bliver der på ulovlig vis fældet 20 mio. kubikmeter træ fra Rumæniens skove. Men hvor ender træet, og hvem tjener pengene? Alexander von Bismarck er direktør hos Environmental Investigation Agency og går som en anden James Bond undercover for at dokumentere hvordan virksomheder verden over producerer og distribuerer ulovligt fældet træ. ‘Wood’ viser på bedste afslørende thriller-vis, hvordan en hel industri viser sig at afhænge af ulovlig praksis, og lader os samtidig komme helt tæt på de korrupte mennesker, der tjener styrtende på en ulovlig tømmerproduktion og rømmer skov efter skov uden at blinke.

CPH:MEETINGS – Caught in the Net

Aveny-T, 24. marts, 18:30
Køb billet her

Hvordan sikrer vi børn og unge mod seksuelle krænkelser på nettet? Visning af filmen ‘Caught in the net’, der gennem et kontroversielt eksperiment dokumenterer, hvor modbydelig en virkelighed, mange børn møder på internettet. Et tjekkisk filmhold hyrer tre kvindelige skuespillere til at spille 12-årige piger på nettet. På bare 10 dage får pigerne henvendelser fra mere end 2400 mænd, som alle har seksuelle hensigter. Gennem filmen får vi et indblik i den voldsomhed på nettet, som børn og unge risikerer at støde på blot ved at være der.

Efter filmen har vi paneldebat med blandt andre Facebook, politikere, eksperter m.fl. om hvordan vi bedre kan beskytte børn og unge på nettet. Skal der lovgives anderledes? Hvad gør internetplatformene for at beskytte børn, og kan de gøre endnu mere? Hvad kan forældre gøre for at beskytte deres børn på de sociale medier? Og har vi som forældre fejlet, når vores børn bliver groomet på nettet?

Med Martin Ruby (Facebook, head of public policy for Benelux og Norden), Kuno Sørensen (ekspert i overgreb mod børn, Red Barnet), Flemming Kjærside (Rigspolitiets National Cyber Crime Center), Pernille Ottesen (mor til et barn, der er blevet groomet på nettet), Jeppe Bruus (Retsordfører for Socialdemokraterne) og Johanne Jung-Melms (kandidatstuderende, som ung udsat for grooming på nettet).
Moderator: Janni Pedersen

Little Girl

Big Bio Nordhavn, 24. marts, 18:30
Køb billet her

Efter filmen inviterer vi til samtale om transkønnede børn og deres pårørende. Mød FSTB – Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn, afdelingslæge Mette Ewers Haahr (Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København),og Alex Delamare (projektleder, Transit). Journalist Søren Villemoes modererer samtalen, der tager afsæt i filmen og de fordomme, man som transkønnet barn og forældre møder i samfundet. Hvordan opfatter vi transkønnethed i Danmark, hvad er processen omkring et juridisk kønsskifte, og hvordan kan man som forældre støtte sit barn?

Sasha er en otteårig fransk pige, der holder af ballet, at lege med sine søskende og at prøve sine farverige kjoler. Men ifølge sit CPR-nummer er Sasha ikke en pige, men en dreng. ‘Little Girl’ er en film, man ikke går urørt fra, og som med ømhed og ærlighed skildrer et ungt, transkønnet liv og ikke mindst hvordan man er forældre til et barn, der bare så frygtelig gerne vi være den lille pige, hun altid har følt sig som. Med hjælp og råd fra eksperter påtager Sashas mor sig sit livs opgave: At kæmpe for at samfundet kan give plads til Sasha, der til gengæld kan være sig selv, præcis som hun er.

The Fight

Empire Bio, 25. marts, 17:15
Køb billet her

Trump i retten. Mød blandt andre Edward Snowdens advokat Ben Wizner (ACLU) og Lars Tønder (politisk teoretiker, KU) i debat om Trump-retssagernes globale betydning og populismens effekt på civil lovgivning.

Mens hjulene for præsidentvalget accelererer i Trumpistan, vil vi vende opmærksomheden på Trump-lignende populistiske bevægelser i EU og resten af verden. Er det danske, noget anderledes, retssystem bedre gearet til at kæmpe mod populismens voksende pres på borger- og menneskerettigheder? Hvordan kan man som borger være med til at opretholde disse rettigheder? Med The Fight inviterer vi på både film og debat for de jura- og politik interesserede, men også for dig, der håber at blive en mere aktiv politisk borger.

OM FILMEN
Med Trump i det Hvide Hus er advokaterne hos ACLU (American Civil Rights Union) på overarbejde i deres forsøg på ad rettens vej at bekæmpe hans angreb på borgerrettighederne. Gennem fire retssager, der alle har nået den internationale presse, slår advokaterne i ‘The Fight’ tilbage mod Trumps historiske forsøg på at adskille forældre og børn ved den mexicanske grænse, blokere adgang til fri abort, udvise transkønnede soldater fra militæret og rulle stemmerettigheder tilbage. ‘The Fight’ er historien om en gruppe advokater, der i rettens navn stædigt står fast – også over for verdens mægtigste mand.

Margaret Atwood: A Word after a Word after a Word is Power

Den Sorte Diamant, 25. marts, 19:00
Køb billet her

Imens autoritære ledere kommer til magten, anti-abort-bevægelser vinder indpas og klimatruslen lurer i baggrunden, har Margaret Atwoods forfatterskab fået nyt liv. Med tv-versionen af ‘The Handmaid’s Tale’, er Atwoods navn blevet cementeret verden over. 

Imens autoritære ledere kommer til magten, anti-abort-bevægelser vinder indpas og klimatruslen lurer i baggrunden, har Margaret Atwoods forfatterskab fået nyt liv. Med tv-versionen af den dystopiske ‘The Handmaid’s Tale’, er Atwoods navn blevet cementeret verden over. I denne portrætfilm følger vi den ukuelige 80-årige Atwood på hendes tour verden rundt i forbindelse med den længe ventede udgivelse af ‘The Testaments’, der netop er udkommet på dansk med titlen Gileads Døtre. Filmen giver os et hjertevarmt indblik i et liv centreret omkring Atwoods passion for både litteratur, politik og natur, og gennem arkivklip og interviews tegnes et billede af en kvinde, der livet igennem har sagt, hvad hun mente – og sat handling bag sine ord.

Margaret Atwood er en af verdens største forfattere, der med sine fremtidsdystopier, skildringer af stærke kvinder og aktivistiske virke synes mere aktuel end nogensinde før. CPH:DOX og Den Kongelige Diamant byder indenfor til Danmarkspremiere på den nye Atwood-dokumentarfilm i Dronningesalen, hvor en række af Danmarks skarpeste anmeldere og kritikere også går på scenen for at åbne Atwoods forfatterskab yderligere op. Visningen er en del af DOX:DIREKTE, og både film og samtale live-streames ud til biblioteker over hele landet. Kontakt dit lokale bibliotek for mere info.

Bitter Love

Kunsthal Charlottenborg, 26. marts, 17:30
Køb billet her

Hvad kommer efter den eneste ene? Og er det muligt at finde kærligheden igen, når man har lagt sit første kærlighedsliv bag sig? Som flertallet af passagerne ombord på skibet i ‘Bitter Love’, søger flere ældre i dag efter den næste store kærlighed, for hvorfor leve resten af livet i ensomhed, når man kan dele det med en anden?

Efter visningen af ‘Bitter Love’ følger vi op på filmen med en samtale om at finde kærligheden senere i livet. Mød ægteparret Astrid Høgh og Torben Jensen (kendt fra DR-dokumentaren ‘7-9-13’) og antropolog Bjarke Oxlund (Ældre Sagen), der har forsket i, hvordan ældre bliver stadig mere friske og aktive.

Alle ombord savner noget i deres liv: lykke, kærlighed, selskab – og de heldige finder hvad de søger undervejs. Vi er på et russisk cruise-skib, et flydende mikrokosmos af billig luksus, hvor et bredt og varieret persongalleri af passagerer i fællesskab driver ned af Volga-floden. De fleste har deres bedste år bag sig, og de ved det. Men selv de unge har det ikke nødvendigvis let med kærligheden og hinanden. Selv en spåkone er der med ombord, en vaskeægte rappenskralde, der ikke lægger fingre imellem, når hendes medpassagerer kommer forbi for at høre hvad fremtiden vil bringe. Livet er langt, lykken er lunefuld, men den tragikomiske tone er mest af alt morsom og hjertevarm, og uden at afsløre for meget er der udsigt til en happy ending allerede før rejsen er omme. Polske Jerzy Sladkowski har med ‘Bitter Love’ skabt en sjov, charmerende og menneskeklog film, der nok skal vinde et hjerte eller to.

CPH:MEETINGS – Rejsen til Utopia

Det Kongelige Teater, 26. marts, 18:00
Køb billet her

Hvad kan vi gøre? Og hvor langt skal vi gå i klimaets navn? I ‘Rejsen til Utopia’ følger vi den norsk/danske familien Mo, som lever et idyllisk liv på familiens slægtsgård i de norske fjelde. Den eneste ulempe er, at de bliver nødt til at pendle på arbejde i fly, og både mor og far lider af nagende klimasamvittighed og et behov for at gøre noget – for planeten og for deres børns fremtid…

Derfor beslutter de at flytte til Danmark til det selvforsynende, økologiske landsbykollektiv Karise Permatopia. Men det er lettere at have de rigtige meninger end at udleve dem, og prisen for idealismen er dyr.

Efter filmen har vi paneldebat med politikere, eksperter, ”klimatosser” og klimaskeptikere om, hvad vi kan gøre som borgere for at styrke klimaet? Og kan vi overhovedet gøre noget eller er det for sent? Hvad kan samfundet gøre? Og skal vi være så bekymrede, som mange af os går rundt og er?

Med Ida Auken (medlem af Folketinget, Radikale Venstre), Peter Seier Christensen (medlem af Folketinget, Nye Borgerlige), Signe Wenneberg (forfatter og klimaaktivist), Liselotte Lyngsø (fremtidsforsker, Future Navigator), Claus Ekman (formand for Rådet for Grøn Omstilling) og Sarah Hellebæk (Aktivist i Den Grønne Studenterbevægelse og underviser i klimafag på Krogerup højskole)
Moderator: Anja Bo

Making Waves: The Art of Cinematic Sound

Big Bio Nordhavn, 26. marts, 18:30
Køb billet her

I ‘Making Waves’ samles Hollywoods største instruktører – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt…

I ‘Making Waves: The Art of Cinematic Sound’ samles Hollywoods største instruktører – fra Spielberg og Lucas til Coppola og Lynch – for at hylde de lyddesignere, der er skyld i, at du aldrig vil glemme lyden af et lyssværd, brølet fra en T-Rex eller vingesuset fra en helikopter, der flyver lavt over Vietnams jungle. Gennem filmklip, interviews og arkivoptagelser får vi et hidtil uset – og uhørt – indblik i arbejdet med at skabe uforglemmelige lyddesigns, mens vi kommer helt tæt på levende legender som Walter Murch (‘Apocalypse Now’), Ben Burtt (‘Star Wars’) og Gary Rydstrom (‘Jurassic Park’).

CPH:DOX får fornemt besøg, når en af Danmarks dygtigste lyddesignere, Peter Albrechtsen og den Oscar-nominerede instruktør Feras Fayyad, efter visningen vil tale videre om vigtigheden af lyddesign i dokumentarfilm. Albrechtsen har blandt andet lavet lyddesign på eventyrfilm som ‘Valhalla’ og ‘Vildheks’, men arbejder også med dokumentarfilm og har netop færdiggjort sin første af slagsen i Dolby Atmos, nemlig Fayyads ‘The Cave’ (2019).

Helt eksklusivt viser vi endda ‘Making Waves’ i en Dolby Atmos-biograf, når vi byder indenfor i den helt nye Big Bio i Nordhavn og dermed til en lydoplevelse af en anden verden!
Se trailer her

Cunningham

Big Bio Nordhavn, 27. marts, 18:30
Køb billet her

Danser Stefanos Bizas, Dansk Danseteater, har gennem sin karriere fundet inspiration i Merce Cunninghams værker og vil denne aften introducere den visuelle 3D-portrætfilm ‘Cunningham’ med en fortælling om sit forhold til dansen og den legendariske koreograf.

OM FILMEN
Merce Cunningham fornyede moderne dans. Som danser og koreograf over en aktiv periode på mere end 50 år kan hans indflydelse ikke overvurderes. Instruktøren Alla Kovgan har samlet de sidste medlemmer af det originale Merce Cunningham Dance Company om at opføre et udvalg af hans skelsættende værker fra 1942 til 1972 på en række usædvanlige locations. De svimlende smukke performances er smukt foreviget i 3D, hvor man kommer tættere på Cunninghams vision end nogensinde før. Imellem værkerne oplever vi mesteren selv i aktion – både som danser og i sjældne interviews.

Maddy the Model

Palads, 27. marts, 19:00
Køb billet her

Ligesom Maddy er der mange andre, der også går forrest og udfordrer de skønhedsidealer, vi ellers møder i den tillukkede modebranche. Efter visningen af ‘Maddy’ har vi derfor inviteret Mulle Skouboe (‘Danmarks lækreste spasser’, DR2) til at tale med journalist og modeekspert Chris Pedersen om kampen for at udvide og udfordre alt det, vi forstår som skønhedsidealer og for at insistere på, at handikap som Downs syndrom og spastisk lammelse ikke nødvendigvis hindrer én i at deltage i skønhedskonkurrencer og gå shows for de store modehuse.

OM FILMEN
Australske Maddy Stuart har gået catwalk til New York Fashion Week, været på forsiderne af internationale modemagasiner og har mere end 700.000 følgere på Facebook. Men tilværelsen er ikke ligetil, for Maddy kæmper hver dag sine egne kampe. Hun er verdens første professionelle supermodel med Downs syndrom. En ung pige, der med sin mor som evig støtte udfordrer normerne for skønhed, mens hun verden rundt sparker dørene ind for mennesker med handicap. Men kan Maddys karriere rent faktisk sikre større diversitet og rummelighed inden for branchen – eller er hun blot modeverdenens seneste trend?

The Kingmaker

Empire Bio, 28. marts, 15:00
Køb billet her

“Perception is real. The truth is not.” Sådan siger Imelda Marcos, Filippinernes tidligere førstedame, der blev berømt først for sin skønhed og skosamling, og siden for sit fald fra magtens tinder og flugt ud af landet i 1986 med diamanterne godt gemt i børnenes bleer. Nu er hun tilbage og…

“Perception is real. The truth is not.” Sådan siger Imelda Marcos, Filippinernes tidligere førstedame, der blev berømt først for sin skønhed og skosamling, og siden for sit fald fra magtens tinder og flugt ud af landet i 1986 med diamanterne godt gemt i børnenes bleer. Nu er hun tilbage og stålsat på at få sin søn, Ferdinand ‘Bongbong’, valgt som vicepræsident for den kontroversielle præsident Duterte. Den prisvindende dokumentarist, Lauren Greenfield, har fået eksklusiv adgang til Marcos, der i filmen åbent fortæller (sin egen version af) historien om førstedamen, der ville være hele befolkningens moder.

Kan der trækkes tråde fra Marcos-familiens regime til den kontroversielle, nuværende præsident Rodrigo Duterte? Og er Dutertes krig mod narko og konflikter med FN et direkte produkt af tidens ‘post-truth’-tendenser og forestillingen om den stærke leder? Denne aften sætter vi fokus på den politiske situation i Filippinerne i selskab med ekspert Laila Matar (FN-vicedirektør, Human Rights Watch). Bliv klogere på den filippinske situation og historie fra uafhængigheden i 1946 over Marcos-tiden og frem til Duterte idag. NB: Samtalen er på engelsk.

Se trailer her

Overseas

Grand Teatret, 29. marts, 14:00
Køb billet her

Mød en række kommende au pairs på et træningsakademi i Filippinerne, hvor de forberedes på livet som OFWs (Overseas Filipino Workers). Her øver de en række af de situationer, de kan risikere at blive udsat for som au pairs, såsom at blive udskældt af deres arbejdsgivere. Formandingen er klar: “Never cry in front of your employers. It shows weakness. Filipinos are not weak.”

‘Overseas’ giver et indblik i et kvindefællesskab, som rummer både politiske samtaler og en oplæring i basale arbejdstagerrettigheder, men også giver plads til de hårde og ensomme sider af den virkelighed, der venter de unge kvinder, når de har efterladt familie og venner for at tage sig af andre menneskers hus og hjem.

Efter visningen af ‘Overseas’ og dens unikke indblik i livet på et au pair-træningsakademi i Filippinerne, vender vi blikket hjemad for at at tage pulsen på den aktuelle debat om den danske au pair-ordning. Hvilke politiske udfordringer står au pairs i Danmark overfor? Vil en ændring i ordningen ændre dette? Og hvordan kan vi forbedre de vilkår og arbejdsrettigheder, som au pairs har og lever under? Vi har inviteret ekstern lektor ved Roskilde Universitet og en af Danmarks førende forskere i au pairs, Helle Stenum, samt socialorderfører for Socialdemokratiet, Rasmus Stoklund og au pair-counsellor i Au Pair Netværket, Jean Gocotano, til at gøre os klogere.

Rebeccas Rum

URBAN 13, 29. marts, 14:00
Køb billet her

Iværksætteren Rebecca Vera Stahnke har kappet kontakten med den etablerede modebranche, og satser nu alt på sit nye koncept Veras. Fra den håbefulde start i tomme butikslokaler, til de skarpe hjørner til bestyrelsesmøderne, kæmper Rebecca på alle fronter for et rum, som er hendes.

I en virkelighed, hvor tonsvis af tøj og højspændte konfrontationer er en del af hverdagen, er Rebeccas største udfordring i sidste ende hende selv. ‘Rebeccas Rum’ følger den personlige rejse gennem en ung iværksætters første år, men er først og fremmest en menneskelig fortælling om Rebecca selv – kvinden bag fænomenet Veras.

Kom og byt under buen, når CPH:DOX og Veras slår døren op til et pop-up Tøjbytte & Market! Og bliv inden da klogere på, hvad der sker inden for bæredygtighed i en ellers miljøbelastende modeindustri. Efter visningen af filmen ‘Rebeccas Rum’ hos det nye kreative kulturcenter URBAN 13 under Bispeengbuen, inviterer vi til paneldebat med Rebecca Vera Stahnke, der er hjernen bag Veras og Veras Market, samt Sille Henning (stylist) og Tanja Gotthardsen (bloggeren bag Secondhand First) og Simon Wick (fra (di)vision). Moderator for debatten er chefredaktør for ELLE DK, Cecilie Ingdal.